Monday, May 18, 2009

Tujuh Tabiat Mudah Menabung

Apakah sukar untuk mengamalkan tabiat baik menabung? Sebenarnya tidaklah terlalu susah, malah amat mudah! Dapatkan panduan yang baik mengenai tabiat menabung dan panduan tersebut (dikongsi bersama di sini).

#1: Berhenti merokok

“Saya berhenti merokok sejak pengumuman harga baru rokok. Saya berjaya menjimatkan RM20 seminggu.”

Kesimpulan: Usia lebih panjang dan dapat menjimatkan RM1,040 setahun!

#2: Bawa bekalan ke tempat kerja

“Biasanya saya bawa bekalan makan tengah hari ke tempat kerja tiga kali seminggu. Saya dapat berjimat kira-kira RM15 seminggu.”

Kesimpulan: Bawa bekalan makan tengah hari dari rumah dan anda boleh menyimpan RM780 di bank tahun depan!


#3: Cuci kereta sendiri

“Mengapa hantar kereta untuk dicuci jika anda ada masa untuk melakukannya sendiri pada hujung minggu? Pengusaha tempat cuci kereta mengenakan bayaran RM8 sekali cuci – ini bermakna anda boleh menjimatkan RM16 setiap dua minggu (2 minggu sekali) dengan mencuci sendiri kereta anda. Kerja mencuci itu pun satu riadah juga dan untuk senaman yang lebih baik lagi, cubalah kilatkan sendiri kereta.”

Kesimpulan: Mencuci dan mengilatkan sendiri kereta anda membolehkan anda menabung RM208 setahun yang lama kelamaan menjadi lebih banyak.


#4: Ajar anak anda sendiri

“Saya mempunyai tiga orang anak yang sedang bersekolah, berusia antara tujuh hingga 11 tahun. Saya ajar mereka sendiri daripada menghantar mereka ke pusat tuisyen. Saya dapat jimatkan kira-kira RM180 sebulan.”

Kesimpulan : Sambil menyelam minum air. Ajar anak anda sambil habiskan masa berkualiti bersama mereka dan anda dapat menabung RM2,160 setahun untuk perbelanjaan mereka di kolej nanti.


#5: Lepak di gerai “teh tarik” daripada di restoran yang mahal

“Dulu saya dan kawan-kawan saya suka melepak di restoran yang trendy pada hujung minggu dan kami menghabiskan hampir RM50 setiap minggu. Sekarang, kami lepak di gerai teh tarik dan membelanjakan hanya RM10 seminggu”.

Kesimpulan : Belilah barangan tempatan dan jimatkan RM2,080 setahun. Kalau tak lepak lagi jimat (RM 2600).


#6: Kurangkan penggunaan elektrik

“Keluarga saya sentiasa cuba mengurangkan penggunaan elektrik di rumah kami. Kami gunakan jangka masa untuk alat hawa dingin dan matikan lampu dan barangan elektrik jika tidak digunakan. Kami berjaya mengurangkan bil elektrik daripada RM120 kepada RM80 sebulan.”

Kesimpulan : Gunakan bahan tenaga dengan lebih cekap dan tambah simpanan anda kepada RM480 setahun.


#7: Rancang pembelian barangan dapur

“Apabila saya membeli barangan dapur, saya sentiasa berbelanja melebihi jumlah yang diperuntukkan dengan membeli keropok, minuman dalam tin dan gula-gula. Tahun ini, saya berusaha untuk mengikut senarai yang saya buat dan berjaya menjimatkan RM50 sebulan.”

Kesimpulan : Ikut senarai beli-belah yang anda buat dan jimatkan RM600 setahun.


Mengurangkan perbelanjaan boleh membantu meningkatkan tabungan anda. Mulakan berdikit-dikit dan bersabarlah. Berikan masa selama 12 bulan dan lihatlah hasilnya. Ketika itu nanti, anda akan memiliki simpanan yang cukup untuk melabur di pasaran modal!

No comments:

Post a Comment